Weet wat je eet

Anno 2018 stelt een consument zich vragen met wat hij of zij aanschaft. Is het een duurzaam product? Gaat er geen uitbuiting mee gepaard? En hoe zit het met de kwaliteit? Allemaal goede vragen die een goed antwoord verdienen. Dat antwoord zou men logischerwijs op het etiket of de verpakking moeten kunnen terugvinden. Maar die zoektocht loopt vaak niet zo gesmeerd. Daarom een woordje uitleg met vaak voorkomende keurmerken.

  • Rainforest Alliance

Dit label kan je tegenkomen op producten als bananen, tropische vruchten, chocolade, koffie en thee. Boeren die dit keurmerk gebruiken, moeten aan strenge voorwaarden voldoen wat betreft natuur- en waterbehoud en bosbeheer. Het label staat bekend voor de bescherming van ecosystemen, zoals het regenwoud.

  • Fair Trade

Letterlijk vertaald “eerlijke handel” en dat vaak in relatie met ontwikkelingslanden. Zo krijgen boeren van koffie-, cacaobonen of bananen een eerlijke prijs voor hun oogst. Ook voldoen hun producten aan strengere milieueisen.

  • BOB en BGA

Beschermde Oorsprongsbenaming en Beschermde Geografische Aanduiding zijn labels van Europa die streekproducten beschermd tegen namaakpraktijken. Zo draagt de Westlandse druif bijvoorbeeld het BGA label.

  • Europees biolabel

Opnieuw een Europees keurmerk dat verplicht is voor alle biologische producten die op Europese bodem geproduceerd worden. Deze producten voldoen daarmee aan de EU-regels voor biologische landbouw. Maar je kan dit keurmerk soms ook terugvinden op niet-Europese producten. Zij mogen het label ook dragen, maar dit is niet verplicht.

  • V-keurmerk

Producten met dit label bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Er bestaan ook variante keurmerken voor vegetarische en veganistische producten.

Indien je een ander label wil ontcijferen, is Wikipedia vaak een nuttige bron van informatie.


mohammed

No description.Please update your profile.

abacus-hotel