Veganistisch dieet: 5 mythes nader bekeken

Ieder zijn smaak. Of toch ook niet? Iedereen die een klein beetje aanwezig is op sociale media, heeft de Veganuary Challenge wel zien passeren in het begin van het jaar.

Een tijdelijke hype zoals elke andere of zit er toch meer in? De 5 meest voor de hand liggende mythes over een veganistisch dieet onder de loep genomen.

Te beperkt

Wellicht de eerste reactie van velen zal zijn dat een veganistisch dieet te beperkt is. Geen vlees, vis, eieren of melk. Als je al deze elementen van je bord haalt, blijf je achter met een leeg bord. Of een bord met een zielig hoopje groeten. Maar is dit wel zo? Een doorsnee voorraadkast zit meestal vol met producten die veganisten mogen eten. Zoals confituur, pindakaas, vele soorten brood, pasta, rijst, groenten in blik zoals gepelde tomaten of bonen, kruiden, ontbijtgranen, olie, fruitsap, koekjes, chips,…

Maar ook supermarkten springen steeds meer op de kar door het aanbieden van veganistische producten: zuivelvrije kaassoorten, plantaardige melk, vleesvervangers, kant en klare maaltijden. Ook de horeca speelt hier steeds meer op in.

Supplementen

Het wordt al wel eens gezegd dat mensen die een veganistisch dieet volgen een hele reeks aan voedingssupplementen moeten nemen om

gezond te blijven. Toch is het mogelijk om alle vitaminen en mineralen te halen uit een plantaardig dieet. Zoals met elk dieet komt het erop aan om je dieet goed uit te balanceren. De enige vitamine die niet terug te vinden is, is B12. Dit zit enkel in dierlijke producten. En toch maken dieren dit ook niet natuurlijk aan. Veganisten kunnen B12 halen uit supplementen of uit producten die werden verrijkt met B12 zoals soya melk.

Planten voelen ook pijn

“Trek een wortel uit de grond en hij voelt ook pijn, je hoort hem alleen niet schreeuwen.” Waarschijnlijk de mythe die de meeste veganisten de kast op jaagt omdat het volkomen onjuist is. Planten hebben geen centraal zenuwstelsel of hersenen en voelen daarom geen pijn.

Sommige tegenstanders beweren zelfs dat vissen geen pijn kunnen voelen maar planten wel. Er is wetenschappelijk bewijs dat vissen wel degelijk pijnreceptoren hebben. Een veganistisch dieet is bovendien gunstig voor de huidige overbevissing van de meeste vissoorten.

Eieren van eigen kippen

Een veganist die zijn eigen kippen houdt en deze met veel liefde verzorgd, zou kunnen overwegen om deze eieren wel te eten. Alhoewel, als een kip een ei legt, ontneemt dit aanzienlijk veel voedingsstoffen van haar lichaam. Een manier om die stoffen opnieuw te laten opnemen, is het ei te breken en de kip zelf het ei te laten opeten. Of sommige hennen willen graag op hun eieren broeden. Daarom is een ei van haar wegnemen eigenlijk hetzelfde als een kalfje wegnemen bij een koe.

Sport

Fervente sporters zullen argwanig staan ten opzichte van een plantaardig dieet omdat hun spiermassa zou kunnen afnemen. Wel integendeel, voldoende proteïne en ijzer kan net zo goed uit plantaardige bronnen gehaald worden. Bovendien zijn er verschillende professionele sporters in geheel uiteenlopende disciplines die bewijzen dat een veganistisch dieet niets afdoet aan sportieve topsprestaties.

Geïntrigeerd? Inschrijven kan nog steeds!


mohammed

No description.Please update your profile.

abacus-hotel