Is jouw dieet gezond?

Iedereen slaagt al wel eens aan het diëten, voor korte of langere periode. Maar wat de instructies van je nieuwe dieet ook beweren, hoe kan je weten of het wel degelijk gezond is? Daarom een overzicht van de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Definitie

Essentiële voedingsstoffen zijn elementen die ons organisme nodig heeft om goed te functioneren maar niet in staat is zelf aan te maken. Daarom zijn we op onze voeding aangewezen om deze stoffen binnen te krijgen.

Categorieën

  • Vitamines en mineralen

Hier bestaat een uitzondering op de definitie. Ons lichaam is wel in staat vitamines K en D zelf aan te maken, alsook B en A mits voldoende aminozuren. Alle andere vitamines en mineralen die we uit onze voeding moeten halen vind je hier op een rij.

  • Aminozuren of eiwitten

Bevinden zich vooral in vlees, vis, gevogelte zoals kip en kalkoen, eieren en melkproducten. Maar er bestaan ook eiwitrijke plantaardige bronnen zoals granen, peulvruchten, noten, paddestoelen en brood.

  • Vetzuren

Vetten zijn in vrijwel elke voedingsbron aanwezig. Na vertering door de maag, bevat de ontlasting zo goed als geen vet. Dit wordt opgenomen door ons lichaam en is onze bron van energie. Een goed evenwicht is weliswaar belangrijk want niet elk soort vet is even gezond.


mohammed

No description.Please update your profile.

abacus-hotel