Vaste(n) routine het hele jaar door

Intermittent fasting of afwisselend vasten lijkt een stevige voedingstrend te worden voor 2018. Iedereen kent de veertigdagentijd in aanloop naar Pasen of de ramadan. Maar er bestaan nu verschillende varianten die maken dat je van vasten een vast eetpatroon kan maken.

Een overzicht.

De filosofie

Hoewel afwisselend vasten soms als diëten wordt benoemd is het eigenlijk geen dieet, want een dieet schrijft je voor wat je mag eten en vaak ook wanneer. Bij afwisselend vasten mag je in principe eten wat je wil. Maar uiteraard is het niet de bedoeling om je na je vastenperiode te storten op allerlei junkfood. Een goed uitgebalanceerde voeding is natuurlijk belangrijk om de effecten van je vastenroutine niet te ondermijnen of zelfs teniet te doen.

De meesten kiezen voor intermittent fasting om af te vallen, maar dan moet de calorie-inname wel minder zijn dan je verbruikt. Sporten is daarbij een goede manier om je calorieverbruik te verhogen. Een makkelijk te doorprikken mythe is dat voedsel je energie geeft om te sporten. Maar vele bodybuilders bijvoorbeeld zweren bij periodiek vasten omdat dit hen twee essentiële voordelen oplevert: vetverbranding en spiergroei. Om spiermassa te doen toenemen heb je menselijk groeihormoon en testosteron nodig. Beide nemen toe tijdens het vasten. Eten daarentegen doet bijvoorbeeld je testosteronniveau verlagen.

NIet iedereen komt in aanmerking om afwisselend te vasten. Voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, of mensen met een laag bloedsuikergehalte is dit eetpatroon niet geschikt.

Patronen

  • Uurpatronen

Wellicht het meest bekend bij het grote publiek zijn de uurschema’s. De ramadan is hier hoogstwaarschijnlijk het bekenste voorbeeld van.

Een vastenperiode van 12 uur is wel het minimum want pas na 12 uur zal je glycogeenvoorraad (energie uit koolydraten en suikers) uitgeput zijn en zal je vet beginnen verbranden.

De meeste gaan daarom een stap verder en passen het schema 16/8 toe, waarbij je 16 uur vast en 8 uur mag eten. Zo profiteer je langer van de vetverbranding die je lichaam ondergaat. Een periode van 16 uur niets eten is minder ingrijpend dan het lijkt. Als je om 20u. dineert, je ontbijt ’s morgens overslaat en je lunch nuttigt om 12u. ’s middags heb je 16 uur gevast.

  • Dagpatronen

Je kan ook opteren voor mildere vormen zoals 5 dagen in de week een normaal eetpatroon en 2 dagen met een beperkte calorie-inname van 500-600 caloriën. Of om af en toe een maaltijd over te slaan. Handig wanneer je onregelmatige werkuren hebt en zo je gewoonlijke tijdstip van eten gemist hebt.


mohammed

No description.Please update your profile.

abacus-hotel