Ons nieuwe voedingspatroon

In Nederland staat het bekend als de Schijf van Vijf, in Vlaanderen als de voedingsdriehoek. Recent werd een vernieuwde en omgekeerde versie van hun driehoek gelanceerd. Door deze update sluit het advies van Vlaanderen meer aan met dat van Nederland.

  • Plantaardig boven

Er wordt prioriteit gegeven aan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zoals groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën. Er wordt daarbij sterk aangeraden te kiezen voor versies die niet of weinig bewerkt zijn zoals vers fruit in plaats van fruitsap.

  • Dierlijk in het midden

Dierlijke producten komen op de tweede plaats zoals vis, eieren, melk, kaas, yogurt en gevogelte.

  • Uitzonderingen onderaan

Het gaat hier om voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die in mindere mate nodig zijn voor een goed voedingspatroon. Men spreekt dan bijvoorbeeld over rood vlees dat mogelijk een ongunstig effect heeft op onze gezondheid, maar nog steeds positieve eigenschappen bevat voor ons lichaam zoals het ijzergehalte.

  • Te mijden

Een aantal voedingssoorten vallen volledig buiten de driehoek en werden in een rode bol geplaatst om extra de nadruk te leggen op het ongezonde aspect ervan. In de Schijf van Vijf vallen deze producten er volledig buiten en worden niet vermeld.

Men heeft het dan over sterk bewerkte producten waaraan veel suiker, zout en/of vet werd toegevoegd. Zoals frisdrank, snoep en fastfood. Deze producten bevatten zo goed als geen nuttige voedingsstoffen en zijn dus in het geheel overbodig.

  • Duurzaamheid

De nadruk ligt eveneens bijzonder sterk op het duurzame aspect bij de voedingsdriehoek. Een eetpatroon dat meer plantaardige producten bevat dan dierlijke past hierin. Het produceren van dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, heeft namelijk een veel grotere ecologische impact dan het produceren van plantaardige eiwitbronnen. Dit wil echter niet zeggen dat een vegetarisch of veganistisch dieet wordt gepromoot. Men wil het bewustzijn vergroten dat de balans tussen dierlijke en plantaardige producten in ons hedendaags voedingspatroon niet in evenwicht is.


mohammed

No description.Please update your profile.

abacus-hotel